ГоловнаПолітика

Порошенко назвав божевільною агресію Росії в Керченській протоці

Українські кораблі не планували провокацій.

Порошенко назвав божевільною агресію Росії в Керченській протоці
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко назвав дії Росії, яка атакувала три українські кораблі біля Керченської протоки, божевільними.

"Завтра, крім розгляду у Верховній Раді [воєнного стану], ми будемо розглядати інші заходи, щоб зупинити абсолютно неспровоковані, божевільні дії, які здійснює Російська Федерація проти України", - заявив Порошенко на засіданні Ради національної безпеки і оборони вночі 26 листопада.

Він сказав, що українські кораблі в Керченській протоці не планували жодних провокацій.

"Застосування зброї з боку Російської Федерації, атака російських кораблів були неспровокованими. Це була звичайна операція з переміщення кораблів у пункти дислокації Маріуполь і Бердянськ. Вони не мали жодної особливої зброї, крім штатної, жодних особливих завдань", - заявив Порошенко.

Президент додав, що керченські диспетчери попросили українські кораблі зупинитися, щоб почекати ухвалення рішення, і моряки виконали ці інструкції.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів пройти Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це, близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заходженні в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбито, там шестеро поранених.

Росіяни захопили всі три кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram