ГоловнаПолітика

Євросоюз висловив Україні моральну підтримку у зв'язку із захопленням Росією кораблів

Брюссель закликав Росію до деескалації.

Євросоюз висловив Україні моральну підтримку у зв'язку із захопленням Росією кораблів
Фото: Liga.net

Прес-секретар зовнішньополітичної служби ЄС Майя Косьянчич опублікувала заяву у зв'язку із захопленням Росією українських кораблів.

"Напруження в Азовському морі і Керченській протоці значно зросло після нинішнього інциденту між російськими й українськими військово-морськими суднами, коли останні намагалися пройти через Керченську протоку, а також у зв'язку з подальшими подіями, включаючи із закриттям протоки для руху російською владою, затриманням українських суден і стріляниною по них. Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходження через Керченську протоку і закличе всіх діяти виключно стримано, щоб негайно деескалувати ситуацію", - йдеться в заяві спікера ЄС.

ЄС також наголошує, що будівництво моста через Керченську протоку проходило без згоди України і є ще одним порушенням суверенітету і територіальної цілісності України.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це, близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, в тому числі протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заходженні в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися в Одесу, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там двоє поранених.

Росіяни захопили всі три кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram