ГоловнаПолітика

Порошенко зв'язався з лідерами ЄС та НАТО через напад Росії на українські кораблі

Агресивні дії РФ будуть винесені на розгляд ООН і ОБСЄ.

Порошенко зв'язався з лідерами ЄС та НАТО через напад Росії на українські кораблі
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко зв'язався з лідерами Європейського союзу і НАТО через напад Росії на українські кораблі.

Про це повідомила LB.ua прес-служба Адміністрації президента.

"Розглядаємо останні дії Російської Федерації проти кораблів ВМС України як акт агресії, спрямований на ескалацію Росією ситуації в акваторії Азовського моря і Керченської протоки", - йдеться в заяві, що засуджує дії Росії.

"Агресивні дії РФ вимагатимуть рішучого засудження і жорсткої відповіді з боку міжнародної спільноти, включаючи санкції. З цією метою Президент України перебуває в безпосередньому контакті з керівництвом ЄС і НАТО. Глава держави доручив МЗС оперативно поінформувати країни Великої сімки та членів Ради безпеки ООН про злочинні дії російської сторони в Азово-Керченській акваторії і в районі Чорного моря, а також ініціювати розгляд цього питання в рамках ООН та ОБСЄ", - заявили на Банковій.

Україна розробила проект резолюції ООН щодо мілітаризації Росією Автономної Республіки Крим та Азовського моря, яка буде розглянута Генеральною асамблеєю ООН у грудні.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою. 

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли на атаку. Катер "Бердянськ" був підбитий, на борту є поранений.

За останньою інформацією, усі три кораблі були захоплені росіянами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram