ГоловнаПолітика

Постпред Порошенка: договір про Азовське море втратив будь-яку цінність

Сьогоднішні події поставили хрест на міфі про угоду щодо Азова від 2003 року.

Постпред Порошенка: договір про Азовське море втратив будь-яку цінність
Фото: Крым.Реалии

Представник президента України в АР Крим Борис Бабін заявив, що відмова Росії пропустити українські військові кораблі в Азовське море поставила хрест на договорі від 2003 року про використання цього моря між Україною і Росією.

Про це йдеться у фейсбуці Бабіна.

"Росіяни не просто зробили таран буксира ВМС, що призвело до втрати ним частки керованості, а й заблокували всі кораблі групи з тим, щоб вони не могли надати допомогу буксиру. Кораблі РФ всіляко провокували судна ВМС на відкриття вогню... Ці події ставлять хрест на міфі про угоду 2003 року щодо Азова як хоч у чомусь корисній для України", - заявив він.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранивши буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram