ГоловнаПолітика

МЗС назвало дії Росії в Керченській протоці агресивною провокацією

РФ порушила міжнародні норми морського права.

МЗС назвало дії Росії в Керченській протоці агресивною провокацією
Фото: Макс Требухов

МЗС України вважає, що Росія "перейшла межу", а її дії в Чорному і Азовському морі стали агресивними. Таку заяву українське відомство опублікувало 25 листопада на своєму сайті.

"Кораблі Російської Федерації в порушення свободи навігації неправомірно застосували силу стосовно кораблів ВМС ЗС України. Ми розцінюємо такі агресивні дії як порушення норм Статуту ООН, Конвенції ООН з морського права", - йдеться в повідомленні.

У зв'язку з цим МЗС України збирається задіяти всі належні заходи дипломатичного і міжнародно-правового реагування. Зокрема, проінформують партнерів про агресивні дії Росії в Азовському морі.

"Такі дії становлять у собі загрозу безпеці всіх держав Чорноморського регіону, а, отже, вимагають чіткої реакції міжнародної спільноти", - заявили в українському зовнішньополітичному відомстві.

Нагадаємо, вранці 25 листопада російський корабель здійснив таран рейдового буксира "Яни Капу" Збройних сил України, який разом з двома українськими броньованими катерами "Бердянськ" і "Нікополь" здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя, про що Росію заздалегідь поінформували.

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і закрила Керченську протоку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram