ГоловнаПолітика

"Історична відповідальність за Голодомор лежить на Росії як правонаступниці СРСР", - Порошенко

Сьогодні вшановують 85-ті роковини Голодомору.

Президент Петро Порошенко заявив, що відповідальність за Голодомор 1932-1933 років в Україні лежить на Російській Федерації, яка є правонаступницею СРСР.

Про це глава української держави заявив на заході у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору, інформує прес-служба президента.

"Історична відповідальність за Голодомор лежить на Російській Федерації як правонаступниці СРСР, і цей злочин не має терміну давності. Росія знову, як і сто років тому, розгорнула агресію проти України, щоб повернути її в імперію. У Кремлі знову ненавидять і бояться вільну європейську Україну . Але я точно знаю: вони вже не зможуть повернути колесо історії у зворотному напрямку", - сказав Петро Порошенко. 

Фото: пресс-служба Порошенко

Глава держави також зазначив, що Рафаель Лемкін, автор терміну "геноцид", один з тих, хто домігся ухвалення Конвенції ООН про недопущення злочину геноциду й покарання за нього, дійшов такого висновку: "Радянський геноцид в Україні був не просто випадком масового вбивства, а саме випадком геноциду, знищення не лише окремих людей, а й усієї нації".

По завершенні виступу Президент оголосив всеукраїнську хвилину мовчання.

Перед початком меморіального заходу Президент разом з дружиною Мариною Порошенко, головою Верховної Ради Андрієм Парубієм, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та главами іноземних делегацій узяли участь у скорботній ході пам'яті.

Глава держави разом із дружиною встановили до меморіального знаку "Свічка пам'яті" композиції із зерном і запаленими лампадами та вшанували пам'ять загиблих під час голоду 1932-1933 років. Глави делегацій іноземних держави також встановили композиції із зерном і запалені лампадки до меморіального знаку та вшанували пам'ять жертв Голодомору. 

Фото: пресс-служба Порошенко

Нагадаємо, сьогодні вшановують 85-ті роковини Голодомору. Згідно з останніми дослідженнями Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи, під час Голодомору - з 1932 по 1934 рік - Україна втратила 3,9 млн населення, 93% з них - були сільськими жителями. День пам'яті жертв голодоморів відзначають щороку в четверту суботу листопада.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram