ГоловнаПолітика

Українські кораблі почали відхід з Керченської протоки, російські їх переслідують

Існує загроза абордажу.

Українські кораблі почали відхід з Керченської протоки, російські їх переслідують
Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Українські малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", що супроводжував їх, почали відхід від Керченської протоки в бік Одеси.

Про це повідомила прес-служба Військово-морських сил.

"Ми не хочемо продовження ескалації та її переростання в збройний конфлікт. Також на прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних утрат", - прокоментував рішення повернутися в Одесу командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко.

Попри відхід українських кораблів Росія продовжила агресивні дії.

"Після початку руху на вихід корабельної групи з Керченської протоки російські кораблі й катери стали переслідувати і в ультимативній формі вимагати зупинитися під загрозою застосування зброї. Також з'явилася інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ "Дон" з метою спроби абордажу", - йдеться заяві флоту.

Незважаючи на погрози і провокації, катери українських ВМС продовжують виконання поставленого завдання.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це близько 8-ї години ранку російські кораблі вчинили провокаційні дії проти українських кораблів, зокрема протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram