ГоловнаПолітика

НАТО закликало до "стриманості та деескалації" у Керченській протоці

Альянс стежить за розвитком ситуації.

НАТО закликало до "стриманості та деескалації" у Керченській протоці
Фото: euromaidanpress.com

Блок НАТО закликав до "стриманості та деескалації" у Керченській протоці.

Про це повідомила представник НАТО Оана Лунгеску.

"НАТО пильно стежить за розвитком ситуації в Азовському морі і Керченській протоці і знаходиться в контакті з українською владою. Ми закликаємо до стриманості та деескалації", - йдеться у заяві.

Альянс висловив повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, включаючи судноплавні права в її територіальних водах. "Ми закликаємо Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів в Азовському морі відповідно до міжнародного права", - наголошується у заяві.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російські порти про намір трьох кораблів перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Попри це близько 8 години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, в тому числі протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі у незаконному заході у територіальні води й заявила, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і пізніше пішли на атаку. Катери "Бердянськ" і "Нікополь" підбили, там шестеро поранених.

Росіяни захопили усі три кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram