ГоловнаПолітика

НАТО передасть ЗСУ обладнання для захищеного зв'язку

Альянс забезпечить політичну і практичну допомогу Україні на тлі російської агресії.

НАТО передасть ЗСУ обладнання для захищеного зв'язку
Петр Порошенко и Йенс Стлтенберг в Брюсселе
Фото: twitter.com/poroshenko

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що найближчим часом Північноатлантичний альянс передасть Збройним силам України обладнання для захищеного зв'язку.

Про це він повідомив на спільній прес-конференції з президентом Петром Порошенком у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, передає УНН.

Столтенберг зазначив, що Альянс забезпечить політичну і практичну допомогу Україні на тлі російської агресії в районі Керченської протоки.

"Ми, як і раніше, стурбовані зростанням напруженості в Азовському морі і навколо нього. Не може бути виправдання для застосування Росією військової сили проти українських кораблів і моряків", - зазначив генсек НАТО.

Він наголосив, що Росія повинна негайно звільнити моряків і кораблі, які вона захопила, і забезпечити свободу судноплавства в регіоні.

"НАТО надає Україні сильну політичну і практичну підтримку, в тому числі близько 40 млн євро для цільових фондів НАТО-Україна", - зазначив Столтенберг. Він додав, що один із цих цільових фондів допомагає Україні покращити управління, контроль і комунікацію.

"Сьогодні я сказав українському президентові Порошенку, що до кінця року ми забезпечимо безпечне обладнання зв'язку для ЗСУ", - додав генсек НАТО.

Нагадаємо, 25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону, заарештували і вивезли з Керчі в Москву. Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях до 26 грудня 2018 року.

Порошенко заявив, що одним із можливих варіантів підтримки України в ситуації, яка склалася в акваторії Азовського і Чорного морів, може бути захід у Чорне море декількох кораблів НАТО. Він також пообіцяв, що захоплення українських кораблів не залишиться без відповіді.

На початку грудня американський сенатор-республіканець Джон Баррассо закликав США і НАТО направити кораблі в Чорне море і надати Україні зброю для протиповітряної оборони, а також для оборони в разі нападу з моря.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram