ГоловнаПолітика

СБУ запобігла провокації в Києві напередодні і в день об'єднавчого собору

Організатор планованих заворушень розповів спецслужбам про замовника з Москви.

СБУ запобігла провокації в Києві напередодні і в день об'єднавчого собору
Виктор Кононенко
Фото: стоп-кадр видео

У Службі безпеки України заявляють про підготовку проросійськими силами провокацій напередодні і під час проведення об'єднавчого церковного собору в Києві. Подробиці запланованих акцій сьогодні на брифінгу озвучив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За даними СБУ, 13-14 грудня в Києво-Печерській лаврі планувалися масові акції проти отримання українською церквою Томосу про автокефалію.

"Настоятель Лаври митрополит Павло мав координувати дії протестувальників", - сказав Кононенко.

За даними СБУ, в листопаді на киянина, який неодноразово брав участь в акціях різних політичних структур, вийшов чоловік на ім'я Юрій, який назвався активістом так званого "Антимайдану", що зараз переховується в Москві. Юрій запропонував киянину провести акції протесту проти отримання Томосу. Під час зустрічі в Москві Юрій видав киянину 5 тис. дол. готівкою і дав інструкції на придбання нового телефона і картки для організації захищеного каналу зв'язку. Однак після повернення в Україну житель Києва звернувся в СБУ.

"До цього його спонукали завищена вартість замовлення і особа замовника, який, з огляду на поведінку, застосування конспірації і необмеженість у фінансах, був більше схожий на кадрового співробітника російських спецслужб, ніж на колишнього учасника "Антимайдану", який переховується в РФ", - сказав Кононенко.

Далі операція проходила під контролем СБУ.

"Головна версія, яку ми розглядаємо на сьогодні - це вчинення злочину проти осіб, яких планувалося залучити до цих акцій, а саме вчинення резонансних протиправних дій, пов'язаних із загибеллю і пораненнями простих громадян, додатково залученими до цього особами. Це мало стати підтвердженням попередніх "страшилок" про переслідування віруючих УПЦ радикалами і захоплення святинь, а з іншого боку - могло поставити під загрозу проведення об'єднавчого собору", - пояснив заступник голови СБУ.

У результаті розслідування затриманих немає, оскільки злочину запобігли. На питання про те, чи є підстави для затримання митрополита Павла, Кононенко відповів негативно.

"Для підозри цього ще мало, але робота в цьому плані проводиться, митрополит Павло обов'язково буде допитаний у рамках цього кримінального провадження", - підкреслив заступник голови СБУ.

Кононенко зазначив, що СБУ оприлюднить лише незначну частину даних, які не зашкодять слідству, запобіганню та викриттю злочинів, пов'язаних з дестабілізацією ситуації в Україні напередодні здобуття автокефалії.

За його словами, гроші, передані на організацію масової акції для майбутнього злочину, залучено до матеріалів відкритого за цим фактом кримінального провадження.

Нагадаємо, в суботу, 15 грудня, в Києві заплановано Надзвичайний об'єднавчий собор, на якому представники трьох православних церков України повинні обрати одного предстоятеля, який отримає від Вселенського патріархату томос про автокефалію української православної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram