ГоловнаПолітика

Тимчасового повіреного у справах України викликають у МЗС РФ

Приводом для цього стали "агресивні і провокаційні дії" України.

Тимчасового повіреного у справах України викликають у МЗС РФ
Здание МИД России в Москве
Фото: EPA/UPG

Міністерство закордонних справ Росії вирішило викликати тимчасового повіреного в справах України в РФ Руслана Немчинського.

Про це повідомила в понеділок офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова в ефірі телеканалу "Росія-24", пише ТАСС.

"Сьогодні до Міністерства закордонних справ Російської Федерації буде викликано тимчасового повіреного у справах України в Російській Федерації, приводом для цього виклику є агресивні та провокаційні дії української сторони", - зазначила вона.

Нагадаємо, вночі 25 листопада Україна повідомила російським портам про намір трьох кораблів - катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і буксира "Яни Капу" - перейти через Керченську протоку. Це необхідно робити відповідно до договору про спільне користування Азовським морем і протокою.

Незважаючи на це, близько 8-ї години ранку російські кораблі здійснили провокаційні дії проти українських кораблів, у тому числі протаранили буксир "Яни Капу".

Після цього Росія звинуватила українські кораблі в незаконному заході в територіальні води, заявивши, що вони "небезпечно маневрують" і "не підкоряються законним вимогам російської влади", і фізично - транспортним судном - закрила Керченську протоку.

Українські кораблі вирішили повернутися до Одеси, але російські військові почали переслідування і згодом пішли в атаку.

Усі три кораблі з 23 моряками були захоплені росіянами. Шестеро українських військових отримали поранення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram