ГоловнаПолітика

Комітет Генасамблеї ООН схвалив резолюцію України щодо Криму

Голосування очікується в грудні цього року.

Комітет Генасамблеї ООН схвалив резолюцію України щодо Криму
Фото: IOGT International

Третій комітет Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй затвердив укотре оновлений проект резолюції "Ситуація з правами людини в Криму і Севастополі".

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін у Twitter.

"3-й Комітет ГА ООН ухвалив резолюцію з прав людини в Криму. Вперше перераховані імена українських політичних в'язнів Кремля. Ця резолюція про українців, яких Росії не вдається поставити на коліна, і яких підтримує демократичний цивілізований світ", - написав він.

Документ підтримали 67 країн-членів ООН, проти - 26, утрималися - 82.

"Незважаючи на шалений опір Росії, Третій комітет ООН щойно схвалив новий проект резолюції, що засуджує кричущі порушення прав людини, вчинені Росією, державою-окупантом, в Українському Криму", - написав у своєму Twitter президент Петро Порошенко.

Після голосування в Комітеті проект буде спрямовано на розгляд Генасамблеї ООН, де голосування очікується в грудні цього року.

Нагадаємо, 19 грудня 2017 року Генеральна асамблея ООН остаточно схвалила резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)". Тоді 70 країн підтримали документ, 26 виступили проти, 76 утрималися. Проти резолюції виступили, зокрема, Вірменія, Білорусь, Росія і Сирія.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram