ГоловнаПолітика

Митрополит УПЦ МП Софроній піде на об'єднавчий собор

Архієпископ заявив, що не підтримав рішення Собору про відмову від автокефалії.

Митрополит УПЦ МП Софроній піде на об'єднавчий собор
Митрополит Черкасский и Каневский УПЦ МП владыка Софроний
Фото: religion.in.ua

Митрополит Черкаський і Канівський Софроній (Дмитрук) з Української православної церкви Московського патріархату заявив, що піде на об'єднавчий собор.

"У мене така позиція: я на собор піду, але не для того, щоб кричати: "Ура, все вирішено", а щоб спостерігати. Я піду туди як спостерігач для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу", - сказав він в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі Україна".

Митрополит сказав, що він без жодних сумнівів підтримує автокефалію для української церкви і хотів би, щоб на об'єднавчий собор прийшов увесь єпископат УПЦ МП.

Він зізнався, що виступив проти більшості пунктів постанови Собору УПЦ МП про відмову від участі у процесі створення автокефальної церкви і підписав її тільки як присутній.

"Звісно, я виступав проти цього рішення. З його 12 пунктів я був проти вісьмох. На це так дивилися: усі - за, один Софроній - проти. Ну, дивак. У мене питали: чого ти проти? Я пояснював. Наприклад, у постанові собору йдеться, що за неправильні дії Константинополя УПЦ перериває з ним євхаристійне спілкування. Вибачте, але нам не треба повторювати те, що каже Москва. Я говорив так, як я кажу: якщо ми визнаємо, що ми незалежна церква, то ми повинні мати свою незалежну думку", - сказав Софроній.

Раніше було відомо лише про одного ієрарха УПЦ МП, який не підтримав постанову Собору, - митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Софроній також розповів, що на зустріч з президентом Петром Порошенком після Собору не пішов, тому що його "не покликали".

"Тільки-но усе закінчилося, усі вийшли, я сів у машину і поїхав, ніхто до мене навіть не підійшов. Потім подзвонили, але мій фізичний стан... А таке напруження цілий день - це для мене важко. Тому я не повернувся - не тому, що не захотів. Якби я знав, то я б відразу туди поїхав. Але мені нічого не сказали", - сказав митрополит.

В результаті на зустріч з Порошенком з'явилися тільки митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко), митрополит Вінницький і Барський Симеон (Шостацький) і архієпископ Новокаховський і Генічеський Філарет (Звєрєв). Останній не підтримує автокефалію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram