ГоловнаПолітика

Сенцов став лауреатом премії імені Сергія Магнітського

Премія імені Магнітського заснована в 2015 році.

Сенцов став лауреатом премії імені Сергія Магнітського
Фото: LB.ua

15 листопада в Лондоні були названі імена лауреатів премії імені Сергія Магнітського. Ними стали український кінорежисер Олег Сенцов, російський політик Олексій Навальний, правозахисниця Зоя Свєтова, юристи з Гватемали Жозе Роландо Альварадо і Вікторія Сандовал, журналіст-розслідувач з Великобританії Еліот Хіггінс і, посмертно, - американський сенатор Джон Маккейн, повідомляє МБХ медиа.

Премія імені Магнітського заснована в 2015 році. Ця не грошова премія присуджується, зокрема, "за видатні заслуги у сфері журналістських розслідувань, за досягнення в галузі захисту прав людини, за видатний внесок в глобальну кампанію у справі Магнітського, за кращу адвокатську діяльність щодо захисту прав людини не тільки в Росії, але й в інших країнах".

У минулому нагород були удостоєні Борис Нємцов (посмертно), колишній міністр юстиції Канади Ірвін Котлер, конгресмен Джим Макговерн, англійський політик Домінік Рааб, колишній прем'єр-міністр Бельгії Гі Верхофстадт, юрист Джеффрі Робертсон, російський правозахисник Валерій Борщов, Центр з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Раніше Польща присвоїла Сенцову нагороду "За людську гідність".

Також український режисер Олег Сенцов, який перебуває за ґратами в Росії за надуманим звинуваченням, отримав премію "За свободу думки" імені Андрія Сахарова і нагороду проекту "Платформа європейської пам'яті і совісті", що досліджує тоталітарні режими в Європі в 20 столітті.

Сенцов 5 жовтня у відкритому листі заявив про припинення голодування з 6 жовтня через погрози примусового годування. Голодування з вимогою звільнити всіх українців-політв'язнів Кремля він дотримувався 145 днів.

Пізніше Сенцов написав у заяві, яку передав через свого адвоката Дмитра Дінзt, що припиняє голодування з 6 жовтня 2018 року. Після 6 жовтня жодної достовірної інформації про стан Сенцова не надходило.

16 жовтня сестра Сенцова повідомила, що він вийшов з голодування з тяжкими наслідками для здоров'я і не вірить у те, що може вийти з російської в'язниці.

26 жовтня повідомлялося, що Сенцов попросив оприлюднити його заповіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram