ГоловнаПолітика

Олег Сенцов отримав нагороду проекту "Платформа європейської пам'яті"

Пам'ятний знак за режисера отримав посол України в Словенії.

Олег Сенцов отримав нагороду проекту "Платформа європейської пам'яті"
Фото: facebook/m.brodovych

Українському політв'язню режисеру Олегу Сенцову присудили нагороду проекту "Платформа європейської пам'яті і совісті", що досліджує тоталітарні режими в Європі в 20 столітті. Про це повідомляє посольство України в Словенії.

Нагороду для Сенцова сьогодні отримав український посол Михайло Бродович. Він подякував міжнародній спільноті за підтримку.

"Висловлюю щиру подяку міжнародному співтовариству за демонстрацію своєї солідарності з українськими політичними полоненими. Важливо змусити державу-агресора поважати права і свободи людини. Демократичне і правове суспільство не може стояти осторонь від цієї проблеми сучасності", - написав Бродович.

Нагороду найближчим часом передадуть близьким Сенцова в Україні.

Платформа європейської пам'яті та совісті - це міжнародний проект, який досліджує діяльність і злочини тоталітарних режимів в Європі в 20 столітті. Його почали в 2011 році у Празі на саміті прем'єр міністрів Вишеградської четвірки (Польщі, Чехії, Угорщини та Словаччини).

Сенцов 5 жовтня у відкритому листі заявив про припинення голодування з 6 жовтня через погрози примусового годування. Голодування з вимогою звільнити всіх українців-політв'язнів Кремля він дотримувався 145 днів.

Пізніше Сенцов написав у заяві, яку передав через свого адвоката Дмитра Дінзе, що припиняє голодування з 6 жовтня 2018 року. Після 6 жовтня жодної достовірної інформації про стан Сенцова не надходило.

16 жовтня сестра Сенцова повідомила, що він вийшов з голодування з тяжкими наслідками для здоров'я і не вірить у те, що може вийти з російської в'язниці.

26 жовтня повідомлялося, що Сенцов попросив оприлюднити його заповіт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram