ГоловнаПолітика

Московський суд відмовився розсекретити укази про помилування Чийгоза та Умерова

Укази безпосередньо зачіпають їхні права та свободи.

Московський суд відмовився розсекретити укази про помилування Чийгоза та Умерова

Касаційна інстанція Московського міського суду відмовила у задоволенні скарг заступників голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на відмову надати їм указ про помилування.

Про це повідомив у фейсбуці адвокат Микола Полозов.

"Фактична підстава відмови в задоволенні обох скарг усе та сама: Президент Росії в силу положень статті 91 Конституції РФ має недоторканність", - написав він.

"За логікою московських суддів, звернення до суду з позовом до Адміністрації президента є порушенням принципу поділу влади, втручанням у конституційно-правову та іншу діяльність президента. І що найдивніше, ореолом недоторканності президента наділяються і його безпосередньо підлеглі чиновники. І звичайно Московський міський суд навіть не згадує у своїх ухвалах посилання на частину 2 статті 24 Конституції Росії, згідно з якою, російська влада зобов'язана забезпечити ознайомлення Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з указами Путіна про їх помилування, оскільки ці укази безпосередньо зачіпають їхні права та свободи", - розповів Полозов.

Нагадаємо, 25 жовтня минулого року російська окупаційна влада видала Умерова та Чийгоза Туреччині, а 27 жовтня вони прибули в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли відбувалася акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умеров звинувачувався в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим має бути українським. За версією слідства, у березні 2016 року Умеров виступив у ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram