ГоловнаПолітика

За вибухи на арсеналах були покарані 20 генералів

Такий підхід призвів до того, що військові не хочуть обіймати відповідальні посади.

За вибухи на арсеналах були покарані 20 генералів
Фото: kmu.gov.ua

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що за вибухи на сховищах боєприпасів з 2015 року дістали покарання 20 генералів.

Про це він розповів у інтерв'ю "5 каналу".

"Переважна більшість арсеналів і баз на 14-й рік, коли я став міністром оборони, стояли під скорочення. Тому на їхнє обладнання та оснащення взагалі не виділялися гроші. Або це були копійки, щоб пофарбувати, ліхтар купити, лампочку поміняти - і все", - сказав міністр.

За його словами, рішення закрити арсенали було ухвалено, але практичних заходів з вивезення боєприпасів не вживали. У таких умовах склади стали легкою здобиччю для диверсантів.

"Після тих подій, які сталися в нас, починаючи зі Сватового, багато чого змінили. До відповідальності притягували. Я 75 осіб притягнув до відповідальності, серед інших там понад 20 генералів", - сказав Полторак.

Міністр наголосив, що управлінські рішення ухвалювалися по кожному випадку вибухів на арсеналі, але всі вони будувалися на підставі "передумов, які могли б уплинути на подію". Нормальні розслідування вибухів мають проводити правоохоронні органи, наголосив Полторак.

"Ми не розуміємо, у який спосіб була вчинена диверсія, якщо це була диверсія. І до кінця ми не можемо дійти правильних висновків. Робота була проведена, ми притягали до відповідальності посадових осіб", - заявив він. Такий підхід, однак, призвів до того, що в міністерстві ніхто не хоче обіймати посади, відповідальні за арсенали.

"Не маючи гарного ресурсу, забезпечити надійну охорону за сучасних умов баз і арсеналів дуже складно. Оскільки способів дуже багато, починаючи з підготовленої диверсійної групи, яка може зайти на арсенал. Коли периметр - 12-18 кілометрів... А взагалі периметр усіх арсеналів становить понад 100 км", - додав міністр.

За його словами, розв'язати проблему може тільки будівництво закритих заглиблених залізобетонних конструкцій, яке розпочато на трьох основних арсеналах. "Це потужні сховища, яким навряд чи може щось загрожувати", - заявив міністр.

Нагадаємо, раніше Полторак казав, що на облаштування всіх арсеналів за нинішнього фінансування потрібно 15 років.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram