ГоловнаПолітика

МЗС: результати "виборів" на Донбасі не визнають ні Україна, ні міжнародна спільнота

Їх результати будуть "юридично нікчемними".

МЗС: результати "виборів" на Донбасі не визнають ні Україна, ні міжнародна спільнота
Фото: Макс Требухов

МЗС України висловило категоричний протест у зв'язку з незаконними та нелегітимічними діями Росії щодо проведення в середу, 11 листопада, так званих "виборів" на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях України.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій у неділю, 11 листопада, на сайті міністерства.

"Росія, як сторона збройного конфлікту на Донбасі і підписант Мінських домовленостей, вкотре фундаментально порушила свої зобов'язання щодо них", - заявили в міністерстві.

МЗС зазначає, що результати цих псевдовиборів будуть "юридично нікчемними", вони не створюють жодних правових наслідків, і їх не визнає ані Україна, ані міжнародне співтовариство.

"Легітимні вибори на Донбасі можуть бути проведені тільки у повній відповідності з українським законодавством і стандартами ОБСЄ із забезпеченням спостереження БДІПЛ ОБСЄ", - наголосили у МЗС.

МЗС висловлює обурення через ігнорування Росією позиції міжнародного співтовариства, яке засудило організацію фейкових "виборів" і закликало до їх скасування.

"Росія несе повну відповідальність за ці незаконні дії й руйнівні наслідки для мирного процесу", - йдеться у заяві.

Окрім того, МЗС закликало міжнародне співтовариство до посилення політичного та економічного тиску на Кремль, а також введення нових санкцій проти держави-окупанта і осіб, які брали безпосередню участь у "організації цих бутафорських "виборів".

Нагадаємо, Росія призначила "вибори" у "ДНР" і "ЛНР" на 11 листопада всупереч протестам України і попереджень міжнародного співтовариства. На території, підконтрольній бойовикам "ЛНР", так зване "дострокове голосування" почалося вже 9 листопада.

Напередодні Служба безпеки України оприлюднила заготовлені Росією результати "виборів". За даними спецслужби, попередньо вже "намалювали" для перемоги Дениса Пушиліна у так званій "ДНР" - 55%, Леоніда Пасічника в "ЛНР" - 63%. Явку повинні показати - 70% "виборців".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram