ГоловнаПолітика

У Європарламенті закликають призначити спецпредставника з Криму і Донбасу

У мандат СММ ОБСЄ в Україні пропонують включити спостереження за загостренням ситуації в Азовському морі.

У Європарламенті закликають призначити спецпредставника з Криму і Донбасу
Фото: ecb.europa.eu

У Європейському парламенті заявляють про необхідність призначити спеціального представника Євросоюзу з питань Криму і Донбасу. Про це йдеться в проекті резолюції щодо ситуації в Азовському морі, повідомляє Укрінформ.

"Європарламент закликає високого представника ЄС - віце-президента Єврокомісії ретельно відстежити розвиток безпекової ситуації в Азовському морі, беручи до уваги зростання можливості потенційного конфлікту в Європі, який буде мати великі наслідки безпеки і безпосередньо торкнуться ЄС і країн-членів. У зв'язку з цим ЄП вважає, що найбільш ефективним буде призначення спеціального посланника ЄС щодо Криму і регіону Донбасу, який також буде відповідальним за Азовське море", - йдеться в проекті документа.

Також європарламентарі закликали високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки виступити з пропозиціями, щоб мандат Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні також включав спостереження за загостренням ситуації в Азовському морі.

Європарламент проголосує зазначену резолюцію в четвер.

Нагадаємо, з моменту відкриття моста через Керченську протоку, який з'єднав окупований Крим з Росією, російська сторона має можливість блокувати українські порти в Азовському морі. До кінця поточного року Україна планує створити базу Військово-морських сил Збройних сил в Азовському морі.

Напередодні голова дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила, що мілітаризація Азовського моря може дестабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram