ГоловнаСвіт

Європарламент відмовився виділити Туреччині 70 млн євро допомоги

Туреччина "значно віддаляється від Європейського Союзу".

Європарламент відмовився виділити Туреччині 70 млн євро допомоги
Фото: ecb.europa.eu

На засіданні Європарламенту в Страсбурзі вирішено відмовити у виплаті допомоги Туреччині як кандидату на вступ до ЄС у зв'язку з невиконанням Анкарою умов, повідомляє Німецька хвиля.

У зв'язку з авторитарною політикою Анкари Європейський парламент скасував надання Туреччині фінансової допомоги в розмірі 70 мільйонів євро. За відповідну пропозицію у вівторок, 2 жовтня, в Страсбурзі проголосували 544 депутати, 28 були проти, ще 74 утрималися.

Сума, що призначалася, була зарезервована в бюджеті ЄС в якості допомоги Туреччині як кандидату на членство в ЄС для підтримки реформ в цій країні. Надання такої допомоги залежить від виконання пов'язаних з нею умов - істотного прогресу в становленні правової держави, в сфері демократії, свободи ЗМІ та захисту прав людини. У квітні Єврокомісія дійшла висновку, що Туреччина в цих сферах "значно віддаляється від Європейського Союзу".

Тепер ці гроші будуть перенаправлені в програму Європейської політики сусідства, яка створена з метою зміцнення співробітництва і підтримки реформ в країнах, розташованих на сході і на півдні від ЄС.

При цьому ЄС не змінив рішення про виплати Туреччини, призначені для утримання сирійських біженців, які перебувають у цій країні. У червні Брюссель затвердив надання на ці цілі чергової суми в розмірі 3 мільярдів євро. Раніше вже було надано аналогічну суму.

Тим часом в Туреччини в останні місяці склалася важка фінансова ситуація. У країні спостерігається високий рівень інфляції та різке падіння курсу національної валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram