ГоловнаСвіт

НАТО заявила про порушення Росією договору про ліквідацію ракет

У Москві спростували ці звинувачення.

НАТО заявила про порушення Росією договору про ліквідацію ракет
Фото: EPA/UPG

Росія досі не надала переконливої інформації про нову ракетну систему 9M729, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні зустрічі міністрів оборони альянсу, яка відбудеться 3 і 4 жовтня.

За найбільш правдоподібною на цей час версією, Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), вказав голова організації у вівторок, 2 жовтня, в Брюсселі.

Одночасно Столтенберг закликав Москву негайно відреагувати на ці побоювання, повідомляє Німецька хвиля.

Питання про те, як відреагує НАТО на порушення Росією договору, голова Північноатлантичного альянсу залишив без відповіді.

У свою чергу постійний представник США при НАТО Кей Бейлі Хатчинсон вказала, що системи протиракетної оборони повинні відповідати можливій новій загрозі. За її словами, мова йде про те, щоб системи ПРО могли відбивати крилаті ракети, ціллю яких є країни НАТО в Європі та Америці.

Тим часом заступник голови комітету Держдуми з оборони Андрій Красов заявив, що Росія не порушує Договір про ракети середньої і малої дальності, і всі звинувачення з цього приводу "безпідставні".

Член комітету Ради Федерації з оборони Франц Клінцевич повідомив, що РФ готова надати додаткову інформацію про нові ракети, які, на думку НАТО, порушують ДРСМД.

Крилата ракета наземного базування 9М729 для комплексу "Іскандер" на Заході також відома як SSC-X-8. НАТО вважає, що ця система підпадає під дію ДРСМД. Москва і раніше неодноразово спростовувала подібні звинувачення США і сама у відповідь виступала з обвинуваченнями в порушення цього договору Вашингтоном. Зокрема, президент РФ Володимир Путін стверджував, що з пускових установок системи ПРО, розгорнутих США в Румунії, можуть бути випущені і ракети з ядерними боєголовками.

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності підписали в 1987 році в Білому домі генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Документ забороняє сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5500 км, а також їх випробування і розгортання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram