ГоловнаСвіт

У дискусіях в ОБСЄ Росія перебуває в повній ізоляції, - дипломат

Неспростовні факти російської агресії унеможливлюють підтримку Росії навіть найближчими союзниками.

У дискусіях в ОБСЄ Росія перебуває в повній ізоляції, - дипломат
Фото: EPA/UPG

ОБСЄ протягом 4 років намагається притягнути Росію до політичної відповідальності за порушення практично всіх 10 базових принципів ОБСЄ, зафіксованих у Гельсінському заключному акті. І Росія не має підтримки.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua розповів представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

«На сьогодні в ОБСЄ є тільки одна делегація, яка вважає, що Росія не порушує зобов'язань у рамках ОБСЄ - це делегація власне самої РФ. Жодна інша делегація російську позицію не підтримує», - сказав Прокопчук.

При цьому навіть найближчі союзники Росії (Білорусь, Казахстан та інші), які в унісон голосують з російською делегацією в ООН, в ОБСЄ не такі одностайні. «У рамках цієї дискусії (про незаконні дії Росії - ред.) постійно наводяться численні неспростовні факти російської агресії. Очевидно, це ускладнює порівняно з іншими форматами виступи на підтримку дій Росії навіть для тих держав, які є союзницькими для Росії», - вважає Прокопчук.

«Тож у дискусіях в рамках ОБСЄ Росія перебуває в повній ізоляції. Незважаючи на те, що Росія просуває власні наративи, розповідаючи всім делегаціям про, так би мовити, «внутрішньоукраїнський конфлікт» і необхідність спілкування між громадянами країни - на тлі численних беззаперечних фактів безпосередньої російської відповідальності за конфлікт Росії довіри немає», - сказав він.

Як повідомляли, доповіді СММ залишаються єдиним джерелом, якому вірить міжнародна спільнота. Але блокування російською окупаційною владою доступу СММ в зону конфлікту позначається на повноті звітів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram