ГоловнаСвіт

Прокуратура Словаччини назвала вбивство журналіста-розслідувача замовним

Можливу причетність до злочину представників албанської або італійської мафій правоохоронці наразі не коментують.

Прокуратура Словаччини назвала вбивство журналіста-розслідувача замовним
Фото: EPA\UPG

Вбивство журналіста Яна Куцяка було замовним, заявили в прокуратурі Словаччини у понеділок, 1 жовтня. Замовник заплатив за нього 70 тисяч євро, з них 50 - готівкою, а решту у вигляді "прощення боргу" виконавцю, повідомляє Німецька хвиля

Гроші імовірному виконавцю злочину - Томашу С. дала 44-річна підприємниця Олена Ж., кажуть прокурори, але їх походження вони не уточнюють. Адвокат сім'ї Куцяк Даніель Ліпсіц заявляв, що жінка, радше, виконувала функції посередника.

Прокуратура Словаччини виходить з того, що всі чотири раніше затриманих у цій справі людини причетні до злочину, суд відправив їх під арешт. У них, зокрема, було вилучено зброю, яка збігається з тою, якою було скоєно вбивство.

Представники прокуратури наразі відмовляються коментувати можливу причетність до злочину представників албанської або італійської мафій, а також версію про те, що Олена Ж. була просто посередницею. Вони посилаються на те, що це може зашкодити слідству. Вбивати наречену Куцяка Мартіну Куснірову злочинці, за даними прокуратури, не збиралися, але вона виявилася не в той час не у тому місці".

Нагадаємо, наприкінці лютого в Словаччині вперше в історії країни сталося вбивство журналіста - в своєму будинку в невеликому населеному пункті Велка Мача був застрелений журналіст Ян Куцяк. Він займався розслідуванням зв'язків словацьких політиків з італійською мафією.

Після вбивства Куцяка в країні розгорілася політична криза. У відставку подав міністр культури Марек Мадаріч, також свої пости покинули помічниця прем'єр-міністра Марія Трошкова і глава секретаріату Ради Безпеки Вільям Ясань, що згадувалися в розслідуванні Куцяка.

Крім того, 12 березня пішов у відставку міністр внутрішніх справ Роберт Калиняк, а потім, 15 березня, на тлі політичної кризи в країні пішов у відставку глава уряду Роберт Фіцо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram