ГоловнаПолітика

Україна надасть притулок казахстанській журналістці

"Вона залишиться в Україні. А значить її не посадять на батьківщині за інакомислення".    

Україна надасть притулок казахстанській журналістці
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд 28 вересня зобов'язав Державну міграційну службу надати статус біженки казахстанській журналістці Жанарі Ахметовій, яку рік тому мало не видали Казахстану.

Про це вона повідомила у фейсбуці.

"Верховний Суд України залишив без зміни рішення Апеляційного суду м.Києва. Наша перемога проти ДМС залишилася чинною. І ОСКАРЖЕННЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ! Вам будуть брехати, що влада Казахстану мене екстрадує! Це брехня! Суд зобов'язав міграційні служби дати мені статус біженця і навів доводи свого розслідування. І насамперед - це політично мотивоване переслідування", - заявила вона.

Інформацію підтвердила також народний депутат Світлана Заліщук.

"Вона залишиться в Україні. А значить її не посадять на батьківщині за інакомислення і за журналістські тексти", - написала Заліщук у себе у фейсбуці.

Журналістку затримали в Києві 21 жовтня 2017 року на запит, який в Інтерпол подала влада Казахстану.

Жанара Ахметова писала для казахстанської опозиційної газети "Трибуна" і вела свій блог під псевдонімами Жанна Бота і Жанар Ахмет. У січні й лютому 2017 року її двічі визнали винною в адміністративному правопорушенні - "за публікації у Facebook і заклики до несанкціонованого мітингу". Тоді само почався суд над головним редактором газети "Трибуна". У березні Жанару звинуватили в порушенні правил дорожнього руху - завели нову адмінсправу.

Докладніше про справу казахстанської журналістки читайте в статті "Повернути й покарати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram