ГоловнаСвіт

Референдум про перейменування Македонії провалився, незважаючи на майже одностайне "за"

Явка становила менш як 35% за необхідного мінімуму 50%.

Референдум про перейменування Македонії провалився, незважаючи на майже одностайне "за"
Фото: EPA/UPG

Референдум про перейменування Македонії провалився, незважаючи на те, що майже всі учасники голосували "за". Причиною стала вкрай низька явка, пише "Німецька хвиля".

Щоб референдум був визнаний таким, що відбувся, у ньому мають узяти участь не менш як 50 відсотків жителів країни, які мають право голосу. Але явка становила близько 35%.

За результатами підрахунку 38% голосів дев'ять із десяти учасників голосування відповіли згодою на питання "Чи підтримуєте ви вступ до ЄС і НАТО, погоджуючись із договором між Македонією та Грецією?"

Голосування мало "дорадчий" характер, тому його результат не є зобов'язальним для влади країни. Парламент може схвалити угоду з Грецією про зміну назви Македонії двома третинами свого складу.

Нагадаємо, що 17 червня 2018 року уряди Греції та Македонії домовилися, що Македонія змінить назву на Північна Македонія.

Попри численні акції протесту, македонський парламент ратифікував угоду про зміну назви країни, а потім подолав вето президента Джорге Іванова, який виступив проти угоди з Грецією.

Зміна назви відкриє Македонії шлях до Євросоюзу і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram