ГоловнаСвіт

У Македонії проходить референдум про перейменування країни

Перейменування допоможе вирішити проблему з Грецією і вступом до Євросоюзу та НАТО.

У Македонії проходить референдум про перейменування країни
Фото: EPA\UPG

У Македонії 30 вересня розпочався референдум про перейменування країни. Взяти участь в голосуванні можуть 1,8 мільйона чоловік. Про це повідомляє Reuters.

Питання, винесене на референдум, сформульовано так: «Ви за членство в НАТО і Євросоюзі з прийняттям угоди з Грецією?».

Голосування на ньому носить консультативний характер і не має обов'язкової юридичної сили, однак члени парламенту Македонії вже повідомили, що будуть враховувати його результати при прийнятті рішення про перейменування країни.

Греція та Македонія уклали угоду в червні. Вона має на увазі перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія. Вирішення цього питання має допомогти країні зі вступом в НАТО і Євросоюз. У разі позитивного результату референдуму угоду ухвалять парламенти країн, після чого вона набуде чинності.

На думку прем'єр-міністра Македонії Зорана Заєва, перейменування країни допоможе вирішити проблему з Грецією і вступом до Євросоюзу і НАТО.

Його опоненти, в тому числі президент країни Георге Іванов, стверджують, що перейменування підірве етнічну ідентичність Македонії, і закликають до бойкоту референдуму. Раніше голова Пентагону звинуватив Росію в спробах вплинути на підсумки референдуму в Македонії.

Запити Македонії на вступ в НАТО і Євросоюз раніше блокувала Греція. На півночі країни є регіон, який також носить назву Македонія. Через це Греція вважає назву сусідньої держави претензією на свої території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram