ГоловнаСвіт

Більш ніж 40% жителів Македонії згодні на зміну назви країни

У країні відбулося тестове опитування в рамках підготовки до національного референдуму з цього питання.

Більш ніж 40% жителів Македонії згодні на зміну назви країни
Фото: EPA\UPG

Більш ніж 40% жителів Македонії підтримують угоду з Грецією про зміну назви. Нове опитування показало, що громадяни Македонії підтримують як заявку на членство в НАТО, так і на вступ до ЄС, а також угоду про нову назву з Грецією, повідомляє Euroactiv.

Питання, на яке македонці відповідатимуть на референдумі 30 вересня, звучить так: "Чи підтримуєте ви членство в НАТО і ЄС, схвалюючи угоду про назву між Республікою Македонією та Грецією?".

Згідно з опитуванням, 41,5% респондентів мають намір сказати "так" на референдумі і 35,1% проголосувати проти.

Разом з тим опитування засвідчило розрив між різними громадами в країнах.

Албанська меншина переважно підтримує угоду (88%), тоді як серед македонців за неї виступають тільки 27,4%. 45,2% відкидають угоду.

Більшість опитаних (66,4%) готові прийти на референдум, тоді як 19,8% мають намір бойкотувати голосування.

Опитування також показало, що тільки близько 20% респондентів повністю знайомі з текстом угоди про зміну назви між двома країнами.

Нагадаємо, упродовж кількох десятиліть Македонія і Греція вели суперечку про назву Македонії. Греція наполягає, що нинішня назва країни містить територіальні претензії до грецької провінції з однойменною назвою. Згідно з підписаною нещодавно угодою, колишня югославська республіка змінить назву на Республіка Північна Македонія. Парламент країни подолав вето президента і підтвердив зміну назви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram