ГоловнаСвіт

В Естонії спростували причетність Скрипаля до викриття шпигунів у їхній країні

Раніше німецьке видання заявило про співпрацю Скрипаля зі спецслужбами чотирьох країн НАТО.

В Естонії спростували причетність Скрипаля до викриття шпигунів у їхній країні
Сергей Скрипаль, 2006 год
Фото: EPA\UPG

Колишній подвійний агент Сергій Скрипаль не має стосунку до викриття російських шпигунів в Естонії. Про це пише Интерфакс з посиланням на поліцію безпеки країни.

“У відповідь на повідомлення німецьких ЗМІ про те, що Скрипаль допоміг спецслужбам Естонії вийти на підозрюваних у роботі на російську військову розвідку Деніса Метсаваса і його батька Петра Воліна, у поліції заявили, що "Скрипаль не має жодного стосунку до будь-якого з випадків викриття шпигунів в Естонії", - йдеться у повідомленні.

Німецьке видання Focus написало в п'ятницю, що Скрипаль міг надати спецслужбам Естонії дані про російських агентів, які працюють у цій країні, під час своєї поїздки в Естонію влітку 2016 року. Журнал також повідомив про ймовірну роботу Скрипаля на Чехію та Іспанію.

4 вересня Гарюський повітовий суд санкціонував арешт офіцера головного штабу Сил оборони майора Дениса Метсаваса (1980 року народження) і його батька Петра Воліна (1952 року народження). Як повідомила на прес-конференції державний прокурор Естонії Лавлі Перлінг, вони передавали секретні дані про збройні сили Естонії російській військовій розвідці щонайменше п'ять років - аж до затримання 3 вересня.

Нагадаємо, Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їхнє нинішнє місцеперебування тримається в таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху на Скрипалів. Москва категорично відкидає ці звинувачення.

Організація із заборони хімзброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новачок", що вироблялася в СРСР і в РФ. Водночас російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не надала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" робили у Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних у нападі - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. У зв'язку з появою нових даних у справі, делегація Великобританії звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням провести засідання.

Франція, Німеччина, США, Канада підтримали висновки Великобританії про результати розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram