ГоловнаСвіт

Focus назвав можливу причину отруєння Скрипаля

Екс-співробітник ГРУ допомагав західним спецслужбам виявляти російських агентів.

Focus назвав можливу причину отруєння Скрипаля
Бывший сотрудник ГРУ Скрипаль и его дочь Юлия за несколько часов до отравления.
Фото: mk.ru

Колишній подвійний агент Сергій Скрипаль до кінця 2017 року співпрацював зі спецслужбами відразу чотирьох країн НАТО, допомагаючи їм виявляти російських шпигунів. Аналітики Північноатлантичного альянсу не виключають, що Скрипаль був отруєний саме тому, що продовжував працювати на західні спецслужби і після того, як в 2010 році перебрався до Великобританії в рамках обміну шпигунами.

Про це повідомляє в п'ятницю, 28 вересня, мюнхенський журнал Focus з посиланням на високопоставлене джерело в натовській контррозвідці Allied Command Counterintelligence (ACCI), повідомляє DW.

Видання, зокрема, повідомляє, що в 2012 році Сергій Скрипаль в супроводі співробітників британської розвідки Мі-6 їздив до Праги, де поінформував чеські спецслужби про російські шпигунські мережі. Деяких з російських шпигунів, що працювали в Чехії, Скрипаль знав ще з тих часів, коли сам працював в ГРУ, відзначає Focus.

Влітку 2016 року Сергій Скрипаль передав Естонії настільки точну інформацію, що в цій країні були розкриті відразу три російські агенти. Серед них - народжений в російській родині офіцер естонської армії і його батько. Скрипаль також повідомив іспанській спецслужбі CNI інформацію про кримінальні контакти російської мафії в Коста-дель-Соль з впливовими політиками і чиновниками в Москві.

Нагадаємо, Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в несвідомому стані на одній з лавок в Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися живими, і їх нинішнє місцеперебування тримається в таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху на Скрипалів. Москва категорично відкидає ці звинувачення.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новичок", виробленою в СРСР і в РФ. При цьому російська влада пояснень щодо "Новичка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новичок" робили в Великобританії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних у нападі - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Бошірова. У зв'язку з появою нових даних у справі, делегація Великобританії звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням провести засідання.

Франція, Німеччина, США, Канада підтримали висновки Великобританії про результати розслідування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram