ГоловнаСвіт

Скрипаль співпрацював з іспанською розвідкою, - NYT

Після виходу у відставку Скрипаль також читав лекції для шпигунів у Чехії та Естонії.

Скрипаль співпрацював з іспанською розвідкою, - NYT
Сергей Скрипаль с адвокатом во время заседания в Московском окружном военном суде, 09 августа 2006.
Фото: EPA/UPG

Колишній російський розвідник Сергій Скрипаль, отруєний в англійському Солсбері, останніми роками співпрацював з іспанською розвідкою.

Про це повідомляє The New York Times, посилаючись на слова колишніх і нинішніх можновладних чиновників Іспанії.

Видання зазначає, що, вийшовши у відставку, Скрипаль читав лекції для шпигунів у Чехії та в Естонії, а також був активним в Іспанії. Зокрема, він провів кілька зустрічей зі співробітниками Національного розвідувального центру (CNI) Іспанії, проте зміст цих зустрічей не розголошується.

"Він продовжував приїжджати в Іспанію", - розповів з посиланням на іспанських розвідників журналіст і письменник Фернандо Руеда. Візити Скрипаля підтвердив також діючий іспанський чиновник, не розкриваючи деталей.

При цьому колишні офіційні особи кажуть, що Скрипаль допомагав боротися з російською організованою злочинністю, яка, як передбачається, була пов'язана з владою РФ.

"Влада Іспанії зіткнулися з «великою проблемою» через російських злочинців, оскільки не знала, як вони діють, розповів колишній можновладний поліцейський. Сергій Скрипаль, як і Олександр Литвиненко, «дали більш точне уявлення про реальність»", - пише The New York Times.

У минулому Скрипаль вже був пов'язаний з Іспанією. У 1990-ті роки, коли він працював на ГРУ, його як можливого шпигуна виявила іспанська розвідка. У 1995 році під час поїздки в Іспанію Скрипаля завербував агент британської розвідки MI6.

Нагадаємо, Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними на одній з лавок у Солсбері на початку березня 2018 року. Вони ледь залишилися в живих, і їхнє нинішнє місцеперебування тримається в таємниці. Лондон звинувачує Москву в організації замаху на Скрипалів. Москва категорично відкидає ці звинувачення.

Організація із заборони хімічної зброї підтвердила висновки Великобританії про отруєння Скрипалів нервово-паралітичною речовиною "Новачок", виробленою в СРСР і в РФ. При цьому російська влада пояснень щодо "Новачка" так і не дала, але заявляла про "український слід" речовини, про те, що "Новачок" робили у Великій Британії, США, Чехії та Швеції, а зберігали в країнах Балтії. Також в МЗС РФ заявили, що британська влада "зрежисувала" отруєння.

5 вересня британська поліція назвала імена і показала фото підозрюваних у нападі - громадян РФ Олександра Петрова і Руслана Боширова. У зв'язку з появою нових даних у справі делегація Великої Британії звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням провести засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram