ГоловнаПолітика

Рада має намір спростити отримання громадянства іноземними добровольцями

Законопроект Білецького ухвалено за основу.

Рада має намір спростити отримання громадянства іноземними добровольцями
Фото: Lb.ua

Верховна Рада має намір спростити отримання громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності і недоторканності України.

Відповідний законопроект №3433 прийнято у вівторок за основу голосами 252 депутатів.

"[Зараз] процедура отримання громадянства вимагає від іноземців-добровольців поїздки, наприклад, у Росію і отримання там довідки про несудимість. Вона також вимагає, щоб міністр оборони або внутрішніх справ внесли подання про їхні видатні заслуги", - повідомив протягом обговорення законопроекту один з його авторів Андрій Білецький.

Прийнятий за основу документ скасовує вимогу для іноземців-добровольців безперервно проживати на законних підставах на території України протягом останніх 5 років, а також володіти українською мовою.

Доказом участі іноземця в захисті територіальної цілісності є довідка Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ або командира підрозділу, задіяного в проведенні антитерористичної операції, а також рішення суду, яким встановлено факт участі іноземця в захисті територіальної цілісності України.

Під участю в захисті територіальної цілісності України пропонують розуміти надання іноземцями інструкторської допомоги Збройним Силам, МВС та іншим законним військовим формуванням, волонтерську діяльність безпосередньо в зоні АТО, а також іншу практичну допомогу, яка сприяла забезпеченню обороноздатності України.

Нагадаємо, 20 вересня "Національний корпус" Білецького пікетував Верховну Раду з вимогою прийняти цей законопроект. Акція супроводжувалася невеликою шарпаниною з поліцейськими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram