ГоловнаПолітика

МЗС: консул Угорщини в Берегові покине Україну в будь-якому випадку (оновлено)

"Українська сторона запропонувала відкликати консула. Якщо не відкличуть, то ми ухвалимо рішення про те, що він повинен покинути територію України".

МЗС: консул Угорщини в Берегові покине Україну в будь-якому випадку (оновлено)
Марьяна Беца
Фото: Facebook/Вся правда про Европу

Міністерство закордонних справ вимагатиме від угорського консула в Берегові Матяша Сіладі покинути територію України, якщо Угорщина не ухвалить рішення про його відкликання.

Про це сказала речник українського МЗС Мар'яна Беца у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

"Українська позиція завжди була послідовною і чіткою. Українська сторона сама запропонувала угорській відкликати консула в Берегові у зв'язку з порушенням ним Віденської конвенції про консульські відносини та законодавство України. Якщо вони не відкличуть, то ми самі ухвалимо рішення про те, що він повинен покинути територію України і припинити діяльність в Україні", - сказала вона.

Оновлення. Глава МЗС Павло Клімкін вважає, що Росія буде використовувати ситуацію для дестабілізації України загалом і Закарпаття зокрема.

Про це він заявив у відеозверненні в понеділок, 1 жовтня.

"Ви пам'ятаєте ці випадки підпалів та інші, які були організовані ФСБ з Придністров'я. Будуть, звичайно, й інші. Дії Росії - вони не в інтересах угорців Закарпаття і, звичайно, не в інтересах Угорщини. З цим перш за все ми повинні рахуватися", - застеріг міністр.

Він також застеріг громадян України від цькування угорців Закарпаття.

"Навпаки - ми повинні допомогти нашій угорській громаді... І взагалі будемо діяти з Угорщиною також ввічливо, але дуже жорстко і послідовно", - резюмував він.

Нагадаємо, відносини між Україною та Угорщиною загострилися після того, як в мережі з'явилося відео, на якому жителям Закарпаття видають угорські паспорти і просять тримати це в таємниці. Міністр закордонних справ Павло Клімкін пригрозив вислати угорського консула, якщо відео виявиться не фейковим.

Угорщина має намір відповісти дзеркально.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що відеоролик з роздаванням українцям угорських паспортів, записаний прихованою камерою в генеральному консульстві Угорщини в Берегові, був використаний в українській виборчій кампанії з метою зіграти на антиугорських настроях у суспільстві.

За словами Сіярто, все, що відбувається на відео, законне і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram