ГоловнаПолітика

Полковник ГРУ Чепіга міг брати участь у втечі Януковича з України, - журналіст

Учасник розслідувань The Insider і Bellingcat розповів про причетність Чепіги до справи екс-президента.

Полковник ГРУ Чепіга міг брати участь у втечі Януковича з України, - журналіст
Фото: The Insider

Підозрюваний Лондоном в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля, полковник російського Головного розвідувального управління (ГРУ) Анатолій Чепіга (також відомий як "Руслан Боширов"), очолював операцію з вивезення в Росію екс-президента України Віктора Януковича. Таку заяву зробив сьогодні колишній журналіст "Центру управління розслідуваннями" Сергій Канєв, пише "Громадське".

"Чепіга-Боширов брав участь в евакуації Януковича в Росію. Принаймні, про це свідчать мої джерела. Він зі своїм підрозділом спецпризначенців прибув до резиденції Януковича - у Межигір'я. Перебував там, охороняв його. Звідти вони транспортували його в Крим до Росії", - розповів журналіст, який брав участь у розслідуванні The Insider і Bellingcat щодо підозрюваних в отруєнні сім'ї Скрипалів.

За інформацією Канева, саме за цю спецоперацію Чепіга отримав звання "Героя Росії".

Журналіст пообіцяв, що днями опублікує детальне розслідування за фактами участі Чепіги-Боширова у спецоперації з втечі Януковича з України.

Адвокат Януковича Олександр Горошинський, який нещодавно вступив у справу екс-президента, на запитання, чи допомагали в евакуації Януковича російські спецпризначенці, відповів, що йому такі обставини невідомі. Також захиснику невідоме прізвище Чепіги або Боширова.

Прокурор у справі про держзраду Януковича Руслан Кравченко заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати участь Чепіги-Боширова в евакуації екс-президента, тому що слідству невідомо, хто з російської сторони брав участь у цій операції.

Віталій Сердюк, ще один адвокат Януковича, заявив, що він "повністю спростовує" участь агентів ГРУ в евакуації. За його словами, коли Янукович був під Мелітополем, начальник його охорони Костянтин Кобзар зателефонував черговому Федеральної служби охорони (ФСО) Росії, після чого за екс-президентом прилетіли вертольоти. Захисник упевнений, що цю операцію організувала ФСО. Водночас Сердюк не зміг сказати, які саме чиновники ФСТ організували перевезення Януковича.

Нагадаємо, екс-президент України Віктор Янукович втік з Києва спочатку до Харкова, а потім і в Росію, 22 лютого 2014 року. Зараз у Києві тривають дебати в рамках кримінальної справи про держзраду Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram