ГоловнаПолітика

Стерненко заявив про погрози з боку Ківи

Інцидент стався у кабінеті слідчого поліції, але правоохоронці ніяк на нього не відреагували.

Стерненко заявив про погрози з боку Ківи
Фото: Znaj.ua

Одеський активіст Сергій Стерненко заявив, що глава профспілки співробітників міністерства внутрішніх справ Ілля Ківа погрожував йому фізичною розправою. Зокрема, Ківа, за словами Стерненка, обіцяв "активістів у землю закопувати".

Про це Стерненко повідомив у фейсбуці.

"Сьогодні я був у Головному слідчому управлінні Нацполіції в Києві, у кабінеті 647, де ознайомився з матеріалами проваджень щодо першого та другого нападів на мене. Коли вже закінчував, приблизно о 16:45, відчинилися двері, і в кабінет, де був я і двоє слідчих, увійшов Ілля Ківа у супроводі невідомої мені людини, ймовірно співробітника МВС. З його поведінки було помітно, що зі слідчими вони знайомі", - написав Стерненко.

Активіст уточнив, що Ківа прийшов на допит в рамках якоїсь кримінальної справи і, впізнавши Стерненка, вирішив висловити йому свої претензії.

"Він впізнав мене і почав бігати по кабінету і кричати, що "життя прожити - не поле перейти" і "кожному воздасться". Продовжив він фрази: "ти просто так напав на хлопця, який помер", маючи на увазі останній напад на мене. Я відповів, що згідно з його логікою, ... я сам себе бив битою, сам собі стріляв у потилицю. І мені нічим було зайнятися, я вирішив просто так за 20 метрів від свого під'їзду напасти на двох чоловіків більших за мене. Ківа відповів, що якби по мене прислали "правильних людей", то мене точно вбили б. Також додав, що він воював, і скоро буде в країні наводити лад. І додав: "ви, активісти, жити не даєте нікому. Ми вас, активістів, у землю будемо закопувати", - розповів Стерненко.

За його словами, слідчі, у присутності яких відбувався цей діалог, робили вигляд, що нічого не помічають, і не робили Ківі ніяких зауважень.

"На мене вже було скоєно три напади, і будь-які погрози на свою адресу я сприймаю як реальні", - додав Стерненко.

У червні кримінальне провадження за фактом замаху на активіста Сергія Стерненка забрали в одеської поліції і передали Головному слідчому управлінню Нацполіції. За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, рішення ухвалено "у зв'язку з надходженням в ГПУ численних звернень в інтересах Стерненка, зокрема від народних депутатів України, з метою забезпечення найбільш ефективного слідства Генеральною прокуратурою України".

24 травня в Одесі під час бійки на вулиці Стерненко смертельно поранив людину ножем.

За словами активіста, на нього напали дві людини, але він зумів відбитися. Один з нападників втік і пізніше був затриманий поліцією, а іншому Стерненко розпоров живіт ножем, поранення виявилося смертельним.

Сам Стерненко відбувся різаною раною руки і струсом мозку. Подію кваліфіковано за ч. 1 ст. 122 (умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості ), ч. 1 ст. 15, ч. 1 ст. 115 (замах на вбивство) і ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Через тиждень після інциденту Стерненко покинув Одесу для лікування в Києві. 18 червня він повідомив, що повертається до Одеси за викликом слідчого.

Це вже третій напад на Стерненка за останній час. Активіст підозрює, що поліція покриває нападників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram