ГоловнаПолітика

Звання Героя Росії Чепізі присвоїли за Крим

У військову академію Міноборони Росії Чепіга вступив уже після Криму, влітку 2014 року.

Звання Героя Росії Чепізі присвоїли за Крим
Фото: The Insider

Підозрюваний Лондоном в отруєнні екс-агента російської розвідки Сергія Скрипаля, полковник російського Головного розвідувального управління (ГРУ) Анатолій Чепіга (також відомий як "Руслан Боширов") звання Герой Росії отримав за Крим.

Про це російській Новой газете розповіли три колишніх товариші по службі Чепіги, який на початку 2000-х проходив службу в 282-му загоні спецназу, що дислокується в Матвіївці, передмісті Хабаровська.

Саме в цю частину в серпні 2001-го прибув для проходження служби лейтенант Анатолій Чепіга, з відзнакою закінчивши Далекосхідне вище загальновійськове командне училище (ДВЗКУ).

Усі троє співрозмовників видання попросили не називати імен.

"Звання Герой Росії Чепізі присвоїли за Крим, - розповів випускник ДВЗКУ, колишній товариш по службі Чепіги . - На стелі біля пам'ятника Рокоссовському в училищі вибито імена випускників, які отримали звання Героя - там є Чепіга і полковник Олександр Попов, випускник ДВЗКУ 1995 (щоб не допустити пересудів - це точно не Олександр Петров з Солсбері, - ред.). Чепізі та Попову звання Героя Росії було присвоєно одним закритим указом президента і саме за Крим. Попов тоді командував зведеним загоном спецназу, а Чепіга тоді був ще підполковником. Щоправда, не можу навіть припустити, чим конкретно Чепіга займався в Криму".

Співрозмовники видання назвали три ключові спецоперації в Криму в лютому 2014 року: захоплення будівлі Ради міністрів Криму; захоплення аеродрому Бельбек; роззброєння бригади морської піхоти армії України в Феодосії. Всі три операції були проведені без кровопролиття, за що Попова і Чепігу й було удостоєно звання Героя Росії.

За відомостями співрозмовників "Новой газети", у військову академію Міноборони Росії Анатолій Чепіга вступив уже після Криму, влітку 2014 року.

Раніше учасник розслідувань The Insider і Bellingcat розповів, що полковник ГРУ Чепіга міг брати участь у втечі Януковича з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram