ГоловнаПолітика

Європарламент включив Сенцова в список кандидатів на премію Сахарова

Трьох фіналістів оголосять 9 жовтня після презентації кандидатур.

Європарламент включив Сенцова в список кандидатів на премію Сахарова
Олег Сенцов
Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Кандидатуру політув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова внесено до попереднього списку кандидатів на премію Європарламенту ім. А. Сахарова "За свободу думки" за 2018 рік. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У четвер у Брюсселі на спільному засіданні комітету Європарламенту із закордонних справ і розвитку і підкомітету з прав людини відбулася презентація кандидатур. Найбільша політична фракція Європарламенту - Європейська народна партія - висунула Сенцова своїм кандидатом на сахаровську премію.

Усього фракціями і групами депутатів Європарламенту в 2018 році було запропоновано висунути на премію ім. А. Сахарова вісім осіб і неурядових організацій, які присвятили своє життя і діяльність захисту принципів демократії і фундаментальних прав у світі. Після обговорення всі пропозиції увійшли до попереднього списку.

Трьох фіналістів буде визначено шляхом голосування на аналогічному спільному засіданні комітету і підкомітету 9 жовтня, за підсумком презентації кандидатур.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму "за підготовку теракту".

14 травня 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, яких утримують у РФ. Прохання про помилування Сенцова, спрямоване його матір'ю, не було прийнято до розгляду.

18 вересня Верховна Рада України висунула Сенцова на Нобелівську премію миру.

24 вересня Сенцов став почесним громадянином Парижа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram