ГоловнаПолітика

СБУ почала розслідувати видачу угорських паспортів на Закарпатті

Луценко пригрозив позбавленням громадянства тим, хто отримав другий паспорт.

СБУ почала розслідувати видачу угорських паспортів на Закарпатті
Фото: Предоставлено Георгием Тукой

Служба безпеки України розслідує факти видачі угорських паспортів у консульстві цієї країни в Закарпатській області.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко в коментарі журналістам.

"Зареєстровано кримінальне провадження, Служба безпеки веде слідство, а ми здійснюємо процесуальний нагляд. Отримання подвійного громадянства категорично заборонено українською Конституцією. Тут двох тлумачень бути не може: якщо є докази про подвійне громадянство - це повинно каратися", - сказав він.

Як приклад він навів ситуацію з народним депутатом Андрієм Артеменком, який втратив українське громадянство в зв'язку з наявністю канадського паспорта.

"Якщо під час слідства СБУ встановить такі випадки стосовно інших осіб - мерів, губернаторів, міністрів, пенсіонерів, військовослужбовців, пенсіонерів - дія буде аналогічною - позбавлення українського громадянства", - сказав Луценко.

Нагадаємо, 19 вересня з'явилося відео, як жителям Закарпаття роздають угорські паспорти в приміщенні консульства Угорщини. Під час цього громадяни України вголос присягають на вірність Угорщині, а потім їх пригощають келихом шампанського на честь отримання другого громадянства. Також українцям дають інструкції не повідомляти про отримання документів українську владу.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що відеоролик з роздачею українцям угорських паспортів, записаний прихованою камерою в генеральному консульстві Угорщини в Береговому, був використаний в українській виборчій кампанії з метою зіграти на антиугорських настроях у суспільстві.

За словами Сіярто, все, що відбувалося на відео, законно і відповідає міжнародним нормам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram