ГоловнаПолітика

Порошенко знову закликав ООН визнати Голодомор геноцидом українського народу

Голодомор забрав життя 7 мільйонів українців.

Порошенко знову закликав ООН визнати Голодомор геноцидом українського народу
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко знову закликав Генеральну асамблею Організації Об'єднаних Націй визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Про це він сказав, виступаючи під час загальних дебатів Генасамблеї ООН в Нью-Йорку (США).

Порошенко повідомив, що в 2019-2021 роках у зв'язку з членством в Економічній і Соціальній Раді ООН Україна докладатиме зусиль для виконання порядку денного сталого розвитку на період до 2030 року, а серед 17 цілей найбільше вітає ініціативи ООН, спрямовані на подолання голоду в світі.

"Сьогодні, в умовах, коли майже 850 млн осіб в світі недоїдають, моя держава не може стояти осторонь і готова запропонувати допомогу для вирішення питань продовольчої безпеки. Україна, як ніхто інший, знає ціну цієї трагедії", - сказав він.

Зокрема, Президент нагадав, що в листопаді будуть 85-ті роковини Голодомору.

"Це страшний злочин, масова смерть від голоду, що був штучно організований сталінським режимом. Голодомор забрав життя 7 мільйонів українців. У зв'язку з цим хотів би відновити свій заклик до Асамблеї вшанувати одну з найбільших трагедій в історії людства шляхом прийняття відповідної декларації", - зазначив він.

У 2017 році Порошенко під час Генасамблеї ООН вже закликав країни-члени Організації визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Нагадаємо, в 2016 році Порошенко доручив Міністерству закордонних справ активізувати роботу з міжнародного визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Верховна Рада після цього звернулася до демократичних держав з проханням визнати Голодомор злочином геноциду українського народу.

Нагадаємо, на сьогоднішній день Голодомор визнано геноцидом вже в 12 штатах Америки (Огайо, Міссурі, Вашингтоні, Вісконсині, Іллінойсі, Массачусетсі, Мічигані, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Орегоні, Пенсільванії і Канзасі).

Відповідне рішення прийняли парламенти низки країн, зокрема - Канади, Австралії, Грузії, Польщі, Португалії, Угорщини, Латвії, Литви, Естонії, Еквадору, Колумбії, Мексики, Парагваю, Перу і Чилі.

У 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках в цілих регіонах України був масовий голод, виникнення якого пов'язують не стільки з неврожаєм, скільки з цілеспрямованими діями влади СРСР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram