ГоловнаПолітика

Порошенко назвав зловживання правом вето гальмом, що заважає ООН діяти в повну силу

Україна домагається позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН вже кілька років, але наразі безуспішно.

Порошенко назвав зловживання правом вето гальмом, що заважає ООН діяти в повну силу
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко виступає за проведення міжурядових переговорів для узгодження обмеження використання права вето в Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй і заявляє про готовність України приєднатися до процесу.

Про це він сказав, виступаючи під час загальних дебатів Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку.

"ООН не повинна мовчати, коли цінності і принципи, закріплені її Статутом і принципами міжнародного права, порушуються країною, що має право вето ... Якими повинні бути наші дії, якщо член Ради Безпеки з правом вето використовує його не для того, щоб сприяти міжнародному миру і стабільності, а щоб допомогти собі уникнути відповідальності?", - сказав він.

Порошенко назвав зловживання правом вето гальмом, що заважає ООН діяти в повну силу.

"Ми віримо, що прогрес в питанні реформи Ради Безпеки буде важливим внеском в триваючі в ООН широкомасштабні зміни. Ми підтримуємо початок міжурядових переговорів з метою узгодження тексту відповідного документа і готові конструктивно приєднатися до цього процесу", - заявив він.

Порошенко також нагадав, що Україна ще в 2015 році звернулася в ООН з проханням розгорнути на окупованій частині Донбасу миротворчу місію і заявив, що розраховує на подальший прогрес у вирішенні цього питання.

Президент додав, що політика умиротворення є помилковою, а замовчування порушень норм міжнародного права і відсутність адекватної реакції не зупиняє порушника, а спонукає його продовжити ескалацію, створювати нові кризи, шантажувати інші країни і міжнародні організації.

Нагадаємо, Україна домагається позбавлення Росії права вето в Радбезі ООН вже кілька років, але наразі безуспішно. В черговий раз це питання вийшло на перший план у зв'язку з ініціативою ввести на Донбас миротворців, яка повинна бути схвалена РБ ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram