ГоловнаПолітика

Порошенко передав генсеку ООН ноту про припинення Великого договору з Росією

Нота буде поширена як офіційний документ Генасамблеї та Ради Безпеки ООН.

Президент Петро Порошенко передав генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гуттерешу ноту про рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією.

Про це повідомив прес-секретар президента Святослав Цеголко.

"Президент передав Генеральному секретарю ООН ноту про рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією. Наша нота буде поширена як офіційний документ Генасамблеї та Ради Безпеки ООН", - написав він в фейсбуці.

Фото: facebook.com/svyatoslav.tsegolko

Згідно з повідомленням прес-служби Президента, під час переговорів співрозмовники детально обговорили останній розвиток подій на Донбасі і перспективи подальшого залучення ООН до врегулювання ситуації, зокрема шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі.

Окрему увагу було акцентовано на агресивних діях російської сторони в районі Азовського моря і Керченської протоки.

Сторони домовилися координувати зусилля з метою якнайшвидшого звільнення українських політв'язнів з російських в'язниць.

Міністерство закордонних справ 21 вересня направило Росії ноту про бажання України припинити дію договору про дружбу.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди при відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності і взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

Термін відліку першого десятирічного періоду починався з дати набрання договором чинності (з 1 квітня 1999 року) і закінчувався 1 квітня 2009 року. Тоді жодна зі сторін не виявила бажання про припинення дії договору до 1 жовтня 2008 року, тому його дія автоматично продовжилася на наступний десятирічний період.

Згідно з ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Згідно з Угодою про дружбу, співробітництво і партнерство між РФ і Україною, закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного.

У 2014 році Росія порушила договір, окупувавши Крим і частину Донецької та Луганської областей.

Незважаючи на це Україна вирішила не розривати договір, а дочекатися його припинення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram