ГоловнаПолітика

Луценко запропонував провести ревізію мінометів "Молот"

За словами генпрокурора, відбулося грубе порушення всіх правил безпеки.

Луценко запропонував провести ревізію мінометів "Молот"
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко просить комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони звернутися до Міноборони і держконцерну "Укроборонпром" для проведення ревізії мінометів "Молот" у зв'язку з трагедією на Рівненському полігоні.

Про це він заявив на засіданні парламентського комітету, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Очевидно, що слідство вивчить надані нам ... документи, і будуть притягнуті до відповідальності ті, хто всупереч нормативам не забезпечив техніку безпеки під час бойових стрільб на Рівненському полігоні", - сказав Луценко.

Він наголосив, що відбулося грубе порушення всіх правил безпеки.

"Звичайно, ми вивчимо дані експертизи та дамо оцінку можливим недолікам мінометів", - додав генпрокурор.

"Головне - просив би комітет прийняти рішення звернутися в Міноборони і "Укроборонпром" терміново про призначення повної ревізії наявних мінометів "Молот" і їх гарантійного обслуговування заводом-виробником", - наголосив Луценко.

Нагадаємо, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на 223-му Рівненському полігоні 6 липня стався розрив 120 мм міномета "Молот". У результаті троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять отримали поранення. Загиблі були бійцями 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади і базується в Ужгороді.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти про підсумки розслідування інциденту, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО. Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони надало два міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що і міномет, який привів до загибелі військовослужбовців. Після завершення експерименту Міноборони заявило, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Нагадаємо, трагедія на Рівненському полігоні - це не перший вибух "Молота", який призвів до жертв. У липні 2016 року в результаті вибуху міномета на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області загинули дві людини. 30 березня 2017 року в Авдіївці в результаті вибуху міномета "Молот" загинули троє бійців АТО.

23 вересня 2018 року двоє українських військовослужбовців отримали тілесні ушкодження в результаті вибуху міни в каналі ствола міномета в Донецькій області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram