ГоловнаСуспільствоПодії

Причиною розриву міномета на Рівненському полігоні назвали людський фактор

Експеримент показав, що "Молот" вибухнув через подвійне заряджання.

Причиною розриву міномета на Рівненському полігоні назвали людський фактор
Фото: agrimpasa.com

Слідчий експеримент показав, що розрив міномета М120-15 "Молот", який стався на Рівненському полігоні і в результаті якого загинули троє військовослужбовців і дев'ять отримали поранення, стався через людський фактор - подвійне заряджання.

Про це заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський, передає "Укрінформ".

"Учора ми провели додатковий експеримент із залученням Київського інституту судових експертиз, безпосередньо прокуратури - прокуратури Західного регіону, Військової служби правопорядку, представників науково-дослідних структур, зімітували практично всі події, які могли статися безпосередньо під час виконання завдань, і отримали наступні результати: в під час подвійного заряджання міномета і стрільби наслідки руйнування ствола міномету були точно такі, як відбулися в п'ятницю (6 липня, - ред.) при подвійному заряджанні міномета", - сказав заступник міністра на засіданні профільного комітету Ради.

За його словами, в рамках експерименту підірвали ще один міномет, цього разу з однією міною у стволі.

"Ми підірвали ще одну міну, щоб переконатися, чи дійсно це було внаслідок подвійного заряджання, чи через заряджання міномета однією несправною міною. Ми отримали той самий результат, який мали раніше, який мали під час проведення слідчих експериментів, коли міна вибухала безпосередньо у столі міномета", - зазначив Павловський.

Про те, чому результати експертизи викликають сумніви, читайте в тексті Ольги Решетілової "Молот, ковадло і російська рулетка".

Нагадаємо, 6 липня через розрив міномета "Молот" на Рівненському полігоні від отриманих травм, несумісних з життям, троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять отримали поранення. Загиблі були бійцями 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади і базується в Ужгороді.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти підсумки розслідування інциденту наступного тижня, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони надало два міномети "Молот" з тієї самої заводської партії, що й міномет, який призвів до загибелі військовослужбовців.

Після завершення експерименту були названі три версії можливої причини розриву міномета - безпосередньо людський фактор (подвійне заряджання міномета), неналежний технічний стан самого міномета "Молот" і неналежний технічний стан міни, яку заряджали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram