ГоловнаПолітика

Вищий адмінсуд визнав законним позбавлення Артеменка українського громадянства

Це рішення стало першим серед оскаржених указів президента про припинення громадянства екс-чиновників.

Вищий адмінсуд визнав законним позбавлення Артеменка українського громадянства
Андрей Артеменко
Фото: Facebook/Андрей Артеменко

Вищий адміністративний суд визнав законним припинення українського громадянства колишнього депутата Верховної Ради Андрія Артеменка.

Про це повідомив головуючий у колегії суддя Ігор Олендер.

"У задоволенні адміністративного позову... відмовити", - оголосив він.

Суд постановив повністю відмовити Артеменку в задоволенні позову, зокрема відмовився визнати незаконним і скасувати відповідний указ президента.

Справу Артеменка ВАСУ розглядав близько 5 місяців. Це рішення стало першим серед інших справ про оскарження указів Петра Порошенка про припинення українського громадянства колишніх чиновників.

Нагадаємо, Артеменко на початку 2017 року опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план урегулювання відносин з Росією, що передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році. Незважаючи на це, наприкінці квітня Порошенко припинив українське громадянство Артеменка, а Верховна Рада 16 травня відібрала в нього мандат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram