ГоловнаПолітика

Міграційна служба підтвердила позбавлення нардепа Артеменка громадянства

Підставою стало добровільне набуття депутатом громадянства іншої держави.

Міграційна служба підтвердила позбавлення нардепа Артеменка громадянства
Андрей Артеменко
Фото: facebook.com/PPSRF

Державна міграційна служба офіційно підтвердила, що президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення нардепа Андрія Артеменка українського громадянства.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Зазначають, що матеріали про добровільне набуття Артеменком громадянства іншої держави, що є підставою для припинення громадянства України, надала Міграційній службі Генпрокуратура. ДМС перенаправила їх комісії з питань громадянства при президенті. Комісія розглянула ці матеріали 25 квітня.

Нагадаємо, члени фракції Радикальної партії у Верховній Раді в четвер виклали копію указу про позбавлення українського громадянства депутата Андрія Артеменка. Підтверджень достовірності документа досі не було.

Указ про припинення громадянства - акт індивідуальної дії, тому він не публікується на офіційному сайті президента. Інформація може бути надана лише у відповідь на запит.

Артеменко раніше був непримітним депутатом, але на початку 2017 року він раптово опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план врегулювання відносин з Росією, що передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

У фракції "Блок Петра Порошенка" заявили, що указ про позбавлення Андрія Артеменка українського громадянства автоматично означає втрату ним статусу народного депутата. Втім, згідно з Конституцією, для рішення про припинення повноважень нардепа все одно потрібне голосування Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram