ГоловнаПолітика

Звільненого Радою суддю КСУ суд поновив на посаді

Суд також зазначив, що Верховна Рада своїми діями порушила право судді на відставку.

Звільненого Радою суддю КСУ суд поновив на посаді
Фото: vasu.gov.ua

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) поновив на посаді суддю Конституційного суду Олександра Пасенюка, звільненого Верховною Радою з посади в липні 2016 року.

Про це йдеться в рішенні суду, оприлюдненому 3 травня.

"Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в результаті протиправної бездіяльності Верховної Ради України, яка полягає в нерозгляді протягом двох років заяви позивача про відставку при наявності 36-річного стажу на посаді судді, було порушено його конституційне право на отримання щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці", - зазначено в документі.

Суд встановив, що 23 лютого 2014 року Пасенюк подав до Верховної Ради України заяву про відставку з посади судді КСУ (до досягнення 65-річного віку). Проте 24 лютого парламент звільнив його в зв'язку з порушенням присяги.

11 червня 2014 року ВАСУ скасував цю постанову і зобов'язав ВР розглянути заяву Пасенюка від 23 лютого. Іншим своїм рішенням ВАСУ відновив Пасенюка на посаді.

У червні 2014 року Пасенюк повторно подав заяву про відставку на ім'я голови КСУ і спікера ВР. У липні цього ж року голова КСУ Юрій Баулін звернувся до голови Верховної Ради "про вжиття заходів, пов'язаних зі звільненням позивача з посади судді у відставку після досягнення ним 65 років, граничного віку перебування на посаді судді". Однак парламент звільнив Пасенюка аж через два роки - 5 липня 2016 року. Отже, Пасенюк в листопаді 2016 року попросив ВАСУ скасувати цю постанову, що суд і зробив.

Суд також зазначив, що Верховна Рада своїми діями порушила право судді на відставку.

Нагадаємо, Рада звільнила Петра Стецюка і Олександра Пасенюка з посади суддів Конституційного суду України в зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень. За відповідні постанови проголосували 241 і 239 народних депутатів відповідно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram