ГоловнаПолітика

У БПП заявили про втрату Артеменком статусу народного депутата

Ірина Фриз вважає, що її колегу з парламенту треба судити.

У БПП заявили про втрату Артеменком статусу народного депутата
Андрей Артеменко
Фото: facebook.com/PPSRF

Народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Ірина Фриз заявила, що указ про позбавлення Андрія Артеменка українського громадянства автоматично означає втрату ним статусу народного депутата.

"Андрій Артеменко втратив громадянство України. Про це свідчить Указ Президента України П.Порошенка. Згідно з п.1 ст.20 Закону України «Про громадянство України», громадянство України втрачається, якщо громадянин України добровільно набув громадянство іншої країни. Указ Президента також означає втрату Артеменком статусу народного депутата України, що не вимагає голосування сесійної зали, оскільки згідно з ЗУ «Про статус народного депутата України», ст.4 повноваження народного депутата припиняються достроково в разі: припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України", - написала Фриз у фейсбуці.

Вона додала, що прокуратура має всі підстави для затримання, арешту і слідчих дій за фактом ознак державної зради з боку Артеменка.

Нагадаємо, члени фракції Радикальної партії у Верховній Раді в четвер виклали копію указу про позбавлення українського громадянства депутата Андрія Артеменка. Підтверджень достовірності документа досі не було.

Артеменко раніше був непримітним депутатом, але на початку 2017 року він раптово опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план врегулювання відносин з Росією, який передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. В лютому він також зізнався, що має громадянство Канади. Пізніше Артеменко заявив, що анулював канадський паспорт у 2014 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram