ГоловнаПолітика

Артеменко пообіцяв судитися, якщо його позбавлять громадянства

"Громадянин може припинити громадянство України лише за власним бажанням". 

Артеменко пообіцяв судитися, якщо його позбавлять громадянства
Фото: facebook.com/PPSRF

Народний депутат Андрій Артеменко  оскаржить позбавлення громадянства, якщо інформація, оприлюднена Олегом Ляшком напередодні, підтвердиться.

Про це він заявив у коментарі 112 каналу.

"Головне питання - підписав президент цей указ чи ні, порушена Конституція України чи ні. Оскільки в Конституції України прописано, що громадянин може припинити громадянство України лише за власним бажанням. Мені нічого не відомо про цей указ, і для з'ясування цього інформаційного витоку, оскільки розуміємо, що інформація пішла від Олега Ляшка, я подав офіційний депутатський запит до Адміністрації президента, щоб зрозуміти офіційну позицію президента. Якщо так - буде відповідна реакція. Якщо немає - такого політика, як Олег Ляшко, треба судити", - заявив Артеменко.

За словами Артеменка, він збирається оскаржити указ, якщо інформація підтвердиться.

"Якщо президент Порошенко це зробив, буде відповідна реакція. Звичайно, моє звернення і реакція моїх адвокатів - ми будемо оскаржувати це питання. Однак я фактично переконаний, що немає", - додав Артеменко.

Артеменко заявив, що можливе рішення про позбавлення громадянства України через нібито наявність другого громадянства - Канади, є необґрунтованим. За його словами, він анулював канадський паспорт ще 2014 року.

"Ще в 2014 році, коли я дізнався, що буду зареєстрований кандидатом у народні депутати від "Радикальної партії", я офіційно звернувся до відповідних установ і анулював свій паспорт і подав заяву про припинення громадянства", - сказав нардеп.

Також він уточнив, що перебуває зараз у Вашингтоні, а не у Відні, як раніше повідомляли ЗМІ.

"Я зараз перебуваю не у Відні, а у Вашингтоні, буду представляти нашу ініціативу, якою ми займаємося останнім часом, з пошуку нових можливостей або продовження мінського процесу або пошуку інших майданчиків з пошуку консенсусу з фактично українсько-російської війни. Наступними днями адміністрація нового президента США дасть відповідь, яке бачення вона має щодо України", - заявив Артеменко.

Нагадаємо, Артеменко раніше був непримітним депутатом, але на початку 2017 року він раптово опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав адміністрації президента США план урегулювання відносин із Росією, що передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади.

За Конституцією, в Україні діє лише одне громадянство. Однак законодавство не передбачає покарання за наявність паспортів інших країн.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram