ГоловнаПолітика

Мілітаризація Азовського моря може дестабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні, - Могеріні

"Ми продовжимо підтримувати Україну в цих важких обставинах".

Мілітаризація Азовського моря може дестабілізувати ситуацію в Чорноморському регіоні, - Могеріні
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз не сприймає мілітаризацію Азовського моря, вважаючи це небезпечним явищем для Європи.

Про це глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні заявила у вівторок, 23 жовтня, під час виступу в Європейському парламенті.

"Мілітаризація Азовського моря - ні в чиїх інтересах, і це лише може дестабілізувати крихку ситуацію у сфері безпеки в регіоні Чорного моря", - цитує Могеріні Інтерфакс-Україна.

За її словами, в регіоні спостерігається нарощування військового потенціалу як з боку Росії, так і України.

Могеріні заявила, що пов'язане з Азовським Чорне море є "європейським морем", і ЄС не хоче бачити посилення будь-якої військової присутності в цьому регіоні.

"Ми продовжимо добиватися поваги до міжнародного права і конвенцій, а також підтримувати Україну в цих важких обставинах", - додала вона.

Нагадаємо, з моменту відкриття мосту через Керченську протоку, що з'єднав окупований Крим з Росією, російська сторона має можливість блокувати українські порти в Азовському морі. До кінця цього року Україна планує створити базу Військово-морських сил Збройних сил в Азовському морі.

Порушення Росією міжнародного морського права, штучне блокування судноплавства в Азовському морі, будівництво і запуск Керченського мосту - всі ці та інші дестабілізаційні дії Росії були предметом обговорення депутатів Європейського парламенту в Страсбурзі, передає Радіо Свобода.

Політичні фракції Європейського парламенту підготували проекти резолюції, зведений варіант якої буде висунутий на голосування в четвер 25 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram