ГоловнаПолітика

НАБУ розслідує справу щодо нардепа Березкіна (оновлено)

Депутат незаконно отримав кредит на купівлю заводу.

НАБУ розслідує справу щодо нардепа Березкіна (оновлено)
Станислав Березкин
Фото: Голос Столицы

Національне антикорупційне бюро розслідує справу про розкрадання $20 млн з держбанку родичами і бізнес-партнерами одного з народних депутатів.

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Цього депутата названо організатором розкрадання, здійсненого шляхом зловживання службовим становищем і підробки документів. Безпосередні виконавці - співробітники банку.

Усього у справі фігурує понад десяток осіб.

Ім'я депутата і назву банку не вказано.

Оновлення 17:59. Пізніше САП уточнила, що мова йде про події 2013 року.

Підконтрольній нардепу компанії потрібні були гроші для купівлі корпоративних прав підприємства на узбережжі Чорного моря. Оскільки розмір забезпечення, яке було у підприємства, виявився недостатнім, працівники підприємства разом з працівниками банку склали договір про фіктивне постачання товарів. За ним в заставу було передано право вимоги грошових коштів на суму понад 100 млн гривень.

Підприємство було успішно куплено, а корпоративні права на нього розділили син, дочка нардепа і його колишній бізнес-партнер.

За версією слідства, збиток банку становив 20 млн гривень безпідставно виданого кредиту і понад 130 млн гривень сформованого під нього резерву.

Всі десять фігурантів, крім народного депутата, затримані.

За даними "Українських новин", йдеться про Станіслава Березкіна з "Волі народу", якому раніше належав великий холдинг "Креатив". Він продав його в 2015 році.

Прокуратура проситиме парламент про зняття з Березкіна недоторканності.

Нагадаємо, що за останні кілька тижнів Верховна Рада відмовила в трьох поданнях прокуратури на зняття недоторканності з народних депутатів Дмитра Колєснікова, Олександра Вілкула і Сергія Дунаєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram