ГоловнаПолітика

​НААУ просить Венеціанську комісію оцінити законопроекти про адвокатуру

Зазначені законопроекти перебувають на розгляді кількох комітетів Ради.

​НААУ просить Венеціанську комісію оцінити законопроекти про адвокатуру
Фото: unba.org.ua

Національна асоціація адвокатів України наполягає на оцінці законопроектів "Про адвокатуру" Венеціанською комісією.

Про це повідомляється на сайті НААУ.

6 вересня 2018 року до Верховної Ради внесено проект Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" № 9055. Законопроект визначено президентом як невідкладний. Також в Раду подано два альтернативних законопроекти - народним депутатом України Писаренком В. В. (№ 9055-1 від 14 вересня 2018) та народними депутатами України: Ковальовим С. В., Логвинським Р. В., Голубовим Д. І., Німченком В. І., Развадовським В. І. (№ 9055-2 від 20 вересня 2018).

Згідно з інформацією з офіційного сайту парламенту, зазначені законопроекти перебувають на розгляді в Комітеті з питань правової політики та правосуддя, Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, Комітеті з питань бюджету, Комітеті з питань запобігання та протидії корупції та Комітеті з питань євроінтеграції.

"НААУ неодноразово наголошувала на необхідності отримання експертного висновку Європейської комісії "За демократію через право" (Венеціанська комісія), щоб уникнути ситуації, коли нові законодавчі ініціативи щодо діяльності і статусу адвокатури України будуть суперечити чинним актам національного законодавства, висновків і рішень Венеціанської комісії та Дирекції з питань правосуддя та людської гідності у складі Генеральної Дирекції з прав людини та верховенства права Ради Європи, Ради Європи, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Європейського Суду з прав людини", - йдеться у зверненні за підписом керівника НААУ Лідії Ізовітової.

Рада адвокатів України та НААУ переконані, що будь-які зміни до профільного законодавства мають гарантувати подальше наближення адвокатури до європейських стандартів. Тому, НААУ звернулася до президента України щодо того, чи спрямований поданий ним законопроект № 9055 у Венеціанську комісію для проходження комплексної оцінки на відповідність європейським стандартам.

Раніше депутат Валерій Писаренко звернувся до спікера Ради з ініціативою про спрямування основного і альтернативних законопроектів для отримання експертного висновку Венеціанської комісії. Нардеп застерігав від поспішного внесення змін в законодавство про адвокатуру, щоб не повторити помилок інших складових судової реформи.

У зв'язку з цим, НААУ також звернулася до спікера парламенту стосовно того, чи були спрямовані законопроекти №№9055, 9055-1 і 9055-2 у Венеціанську комісію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram